Mira

In 2016 is het tien jaar geleden dat Mira haar eerste langspeler uitbracht, In De Daluren. Ze had met single ‘In De Fleur’ meteen een Vlaamse klassieker te pakken. Niet veel later volgde Stukken Van Mensen, dat met radiohits als ’Grenzen’ en ’Checken Checken Checken’ opnieuw een schot in de roos was. Ook Mira’s derde album werd in de pers omschreven als ”een collectie oerdegelijke songs”, en bracht haar op Nekka Nacht 2012, waar ze hoge ogen gooide met een eigenzinnige cover van Willem Vermanderes ‘Onderweg’. 

10 jaar MIRA, dat wordt gevierd met een fonkelnieuwe vierde plaat én tournee!

Plaats (release album september 2016) wordt weer een typisch Mira-werkstuk. Breekbaar én krachtig, soms speels en cabaretesk, altijd indringend en oprecht.

Over plaats willen, om te dolen en te denken,
plaats om nooit te weten te komen waar je plaats is.
Over blijven praten, ook als er niks te zeggen valt.
Over het perfecte leven van de buren.

Mira werd niet voor niets al bij de release van haar eerste plaat in Focus Knack vergeleken met Randy Newman. De bitterzoete melancholie in haar nummers en de balans tussen ironie en ontroering tekenen ook op deze plaat weer present.

Steevast met de vinger aan de pols van de tijdsgeest, schrijft ze haar messcherpe, heldere teksten, vaak introspectief maar nooit navelstaarderig. Of zoals De Morgen het al stelde: "een zangeres die iets te vertellen heeft." De muziek is nog steeds een patchwork van stijlen: een vleug pop, een scheut cabaret, een snuif kleinkunst, een streep jazz, duende à la Flamande; Mira is veel, maar bovenal geheel zichzelf.

Voor deze theatertournee trekt Mira resoluut de kaart van de kleine bezetting. Ze laat zich omringen door twee topmuzikanten, en speelt zowel de splinternieuwe songs uit haar nieuwe album als ouder werk uit haar 3 voorgaande platen. Mira in Trio dus, recht naar de kern. Met uitgepuurde arrangementen, op een bedje van speelse en vaak humoristische bindteksten.

Bezetting:

Mira Bertels: piano, stem
Anneleen Boehme: contrabas, zang
Juno Kerstens: cello, contrabas, zang