Pieter Embrechts

Als er een prijs bestond voor meest productieve en veelzijdige artiest van Vlaanderen, dan had Pieter Embrechts die ongetwijfeld al tien keer gewonnen.

Pieter ontwikkelde zich onder de vleugels van mentor Jan Decleir tot een veel gevraagd, eigenzinnig acteur die in film, theater en tv-reeksen zijn strepen verdiende. Daarnaast draait hij ook mee als regisseur en schrijver van diverse grote producties voor theater en televisie. Van jongerenreeksen als W@=D@ en Mijn sport is top op KETNET, over Vlaamse fictie met Het PeulenGaleis, De Smaak van De Keyser, en Mag ik u kussen op EEN, tot presentator en medebedenker van Man Over Woord op CANVAS, Pieter doet het allemaal.

In het theater speelde hij bij grote gezelschappen in Nederland, Duitsland en België en was hij jaren kind aan huis in HETPALEIS waar hij verschillende voorstellingen maakte met o.a. De kakkewieten en spitsbroeder Dimitri Leue. Pieter schreef in 2007 de muziekvoorstelling Sunjata, die drie grote musicalprijzen in de wacht sleepte, waaronder die voor ‘Beste inhoudelijke prestatie’ voor de tekst van Pieter. Sunjata bewerkte hij in 2009 tot een prachtig luisterspel met geïllustreerd kinderboek en de tv-reeks was ook al op Ketnet te zien. Aan de animatiefilm wordt gewerkt. In het najaar van 2015 kwam ook de Sinterklaas-langspeelfilm Ay Ramon uit naar een scenario van Hugo Matthijsen in regie van Stijn Coninckx. Pieter speelt als Ramon de titelrol. Pieters stem kan je bovendien horen in veel animatiefilms en heerlijke hoorspelen, zoals Tarzan, Flushed Away, Ice Age, Kung Fu Panda en vele andere films.

Muziek is zonder enige twijfel zijn grootste passie en daar moet op tijd en stond alles voor wijken. Als zanger en songschrijver van bands als El Tattoo Del Tigre en The New Radio Kings bracht hij vijf albums uit en toerde hij tot ver over de landsgrenzen heen. Maar zijn liefde voor eigen Nederlandstalig werk stamt nog van voor deze bands. Zo bracht Embrechts in 2004 het album Maanzin uit, in 2015 Apenbloed en Engelengezang en in 2016 het dubbelalbum Onderwoud.

Het schrijven van songs in het Nederlands is eigenlijk nooit stilgevallen. Op vraag van Radio 1 schreef hij “Kleur in E-mineur” en “Een Nieuw Lied”, en op de CD’s van TE GEK, een organisatie die geestelijke problemen uit de taboesfeer probeert te halen, staan ook enkele songs van zijn hand. Bovendien schrijft Pieter bijzonder veel songs voor werkingen die hij belangrijk vindt, zoals UNICEF, WWF, Kom op tegen kanker en Fairtrade Belgium, waar Pieter al jaren ambassadeur van is. Ook voor Ringland springt hij graag mee in de bres: de Ringlandsong  die hij opnam met o.a. Styrofoam, Bart Peeters, Marcel Vanthilt en Slongs Dievanongs werd op Youtube op minder dan een week 70.000 keer bekeken.

Maar tussen dat alles maakt Pieter ook graag tijd voor zijn eigen projecten. In 2014 toerde hij met Apenbloed en Engelengezang, een voorstelling met nieuwe Nederlandstalige songs, met groot succes langs de Vlaamse zalen. In 2017 ging hij in première met A Street Concert, een muzikale theatervoorstelling in samenwerking met HETPALEIS. Deze voorstelling wordt uitgebreid hernomen in het najaar van 2018. In het voorjaar van 2018 ging hij vergezeld door het Sun*Sun*Sun Orkestra langs de Vlaamse Theaterzalen met songs uit zijn dubbelalbum Onderwoud. 

Een volledig overzicht van Pieter Embrechts’ activiteiten vind je hier.