MENU

Eindejaarlijstje Bas Birker

Artiest: Bas Birker

 

Wat was de meest irritante trend van 2021? 

Frank Vandenbroucke. Je kon geen televisie of radio aanzetten of je zag de vader aller schoolmeesters met zijn I-hate-to-say-I-told-you-so-but-I-told-you-so-gezicht ons nóg maar eens uitleggen waarom het allemaal onze eigen schuld is. Voor de duidelijkheid: ik heb niks tegen sossen. Conner is mijn favoriete charmezanger, maar de Frankie rage had gewoon in de jaren 90 mogen blijven.

Wie of wat heeft je het hardst doen lachen in 2021? 

Mijn neurochirurg. Het was juni 2021, we mochten weer optreden en toen kreeg ik te horen dat hij mijn rug ging opensnijden. “Voor een komiek heb je wel een slechte timing”, zei de lieve man. Om vervolgens mijn ruggenmerg te beschadigen en me nog twee spoedoperaties cadeau te doen. Bij een andere neurochirurg. Dat wel.

Wat goeds wens je wie toe in 2022?

Iedereen een inkomen. Of een plan ervoor in het geval dat ze je sector lamleggen.

Welke boeken, films, tv en muziek hebben je dit jaar het meest bekoord?

Boeken? Films? Tv? Muziek? Het was crisis! Dus ik keek Twitter, Facebook, Instagram en het commentaarvak van HLN.be. En RogeR1956 heeft mij het meest bekoord met zijn grote hit: “Hoelang gaan we dieje onzin nog pikke met zun allen deze bager was allemaal aal lang gewete en die sossen doen nog geen kloote en dat van ons belastinggeld.” Mvg Corina uit Oostrozebeke.

Aan welk eigen optreden in 2021 heb je de mooiste herinneringen? Welke herinneringen?

Theater Pepijn in Den Haag (NL). Ik speelde er tig keer in een line-up, maar nu voor het eerst solo. Het was uitverkocht, de sfeer was vanaf moment één de waanzin en sowieso was de hele dag met technicus Alisa al heel gezellig. 

Welke comedy tip heb je voor 2022? Wie of wat moeten we zien of ontdekken? 

Ik zou naar Lukas Lelie, Vincent Voeten of Amelie Albrecht gaan kijken. Want bij een comedian met een allitererende naam zit je altijd goed, geloof me.

Beste cateringmaaltijd van 2021? Wat schafte de pot en waar? 

Catering? Potten? Schaffen? ik tourde in Nederland en dus schafte de pot: “Wij nemen pauze om vijf uur en dan zien we je om half acht wel terug verschijnen, oke?” Desondanks wordt er op eten niet bezuinigd en at ik het lekkerst bij een Indiaas restaurant in Utrecht. Maar dat kan ook komen door hun aparte interpretatie van het begrip glas wijn.

Mocht je in 2022 een superkracht hebben, welke zou je kiezen en wat zou je ermee doen?

Ik zou ervoor zorgen dat we terug in de tijd konden reizen. Om vervolgens terug te reizen naar het Duitsland van de jaren 30, Adolf Hitler op te zoeken, een pistool tegen zijn hoofd te zetten en hem dan vriendelijk te verzoeken om dat derde rijk te vergeten. En oh ja, ik zou iedereen indoctrineren om geen vleermuizen meer te eten.

Wat zijn je plannen voor oudejaarsavond?

Dezelfde als elk jaar. Om 21u mijn lief de zetel zien inruilen voor het bed. Zelf verder onderuit zakken, de Nederlandse oudejaarsconference kijken, en sowieso voor middernacht in slaap vallen in de zetel. Tradities zijn er om in ere te houden.