MENU

FAQ

Kan ik een try-out boeken? 

Zeker! Voor onze comedians met een nieuwe zaalshow naar de culturele centra en theaters trekken, gaan ze het jaar daaraan voorafgaand steevast try-outen op kleinere plekken zoals cafés en in comedy line-ups. Mail even naar chris@5to9.be om te weten welke artiesten aan het try-outen zijn en of een optreden bij jou mogelijk is.

Kan ik een show op maat boeken? 

Nee, onze artiesten doen geen maatwerk, omdat dit heel tijdsintensief is qua voorbereiding en de agenda van onze artiesten al druk genoeg is. Het is wel zo dat je hen altijd kan briefen over het type publiek dat voor hen zal zitten of het evenement waarop ze zullen spelen. Op die manier kan daar tijdens de interactieve delen van de show op ingespeeld worden, en sluit het optreden beter aan bij jullie publiek. 

Waarom moeten er voor een optreden auteursrechten betaald worden? 

Hier geven we graag een woordje uitleg bij. De gage die je voor een artiest (muzikant, comedian, ...) betaalt, is de fee voor het uitvoeren van het optreden. Je betaalt dus de artiest in kwestie om op het podium te staan en zijn show / muziek / act te brengen. Auteursrechten zijn een vergoeding voor de personen die de act / show / song gecreëerd en dus bedacht hebben. Het kan zijn dat er een één-één-relatie is en dat de uitvoerder dus ook de creëerende artiest (of auteur) is, maar dat is vaak niet het geval. 

In het geval van een muziekwerk worden de rechten heel vaak verdeeld tussen verschillende personen zoals bijvoorbeeld een producer, een arrangeur, een tekstschrijver, etc. Dat kan samenvallen met de muzikanten op het podium, maar heel vaak ook niet. Bij comedy-zaalshows is het ook vaak gangbaar dat een deel auteursrechten wordt verdeeld tussen meerdere personen zoals extra tekstschrijvers, een regiseur, etc. 

Beheersvennootschap (zoals Sabam, De Auteurs of de producent zelf) innen de auteursrechten voor de artiesten, maar dat geld gaat dus niet voor hen. Uiteraard moeten ze hun werkingskosten kunnen dekken, maar het grootste deel van het geld gaat dus naar de personen die hier recht op hebben, omdat ze mee aan de basis van een productie stonden. 

Kan ik een van jullie artiesten vragen voor een benefiet? 

Natuurlijk, vragen staat vrij! Al kunnen we je niet op voorhand beloven dat dit gaat lukken. Onze muziekbands en comedians krijgen heel veel benefietaanvragen. Elk van hen doet regelmatig zijn/haar duit in het zakje voor het goede doel, maar we kunnen spijtig genoeg niet op elke individuele vraag ingaan, hoe nobel het doel ook is. Elke artiest kiest steevast deze benefieten of goede doelen waarmee ze ook een persoonlijke band hebben, maar we kunnen je dus op voorhand geen beloftes doen.